Hvis du planlegger å bytte tak, kan det være en utfordrende oppgave å finne pålitelige og dyktige entreprenører til å utføre jobben. Heldigvis kan byggsentralen være til stor hjelp når det gjelder å finne kvalifiserte entreprenører for å bytte tak.
Vårt samarbeidsnettverk består av entreprenører som kan hjelpe deg med å bytte taket - over hele landet.
Det er utrolig viktig å holde taket i god stand, for å forhindre store skader. Med tiden vil taket slites og svekkes av været, og det kan derfor bli nødvendig å bytte det. Været i Norge varierer veldig, og det er med på å slite taket. Du bør ta en sjekk av taket minst to ganger årlig, gjerne rett etter at snøen er smeltet og over sommermånedene. Tegn du bør være obs på er synlige skader, lekkasjer eller andre feil. Hvis du observerer noe av dette bør du handle raskt.
{{CTA-tilbud}}
Det koster mellom 1000 og 2000 kroner per kvadratmeter å bytte tak. Dette inkluderer både materiale og arbeid. Prisene varierer fra entreprenør til entreprenør, når og hvor prosjektet skal gjennomføres og kompleksiteten. Et råd fra oss i byggsentralen er å engasjere entreprenører som tar et fastsatt beløp for prosjektet, slik at du vet hva sluttprisen vil bli.
Det er lurt å ta kontakt med flere entreprenører, slik at en kan se hva kostnadsnivået er. Prisene vil som regel ikke være de samme hos alle, men det er viktig å undersøke hva som er inkludert og ikke inkludert. Det er alltid lurt å få anbud fra flere entreprenører for å sammenligne priser og kvalitet før du tar en beslutning om å bytte taket.
Det er flere fordeler ved å bytte tak, selv om det kan være en stor investering. Vi i byggsentralen mener det definitivt er verdt det med tanke på fordelene det kan gi. Et nytt tak kan øke verdien på boligen din hvis du bruker gode materialer som har lang levetid. Dette vil gi potensielle kjøpere av boligen et trygt og godt utgangspunkt før de tar over boligen. Et nytt og godt isolert tak vil bidra til lavere energikostnader, og vil holde på varmen om vinteren. Det vil i tillegg være bedre rustet mot vær og vind, og redusere risikoen for skader betraktelig. Et eldre tak kan kreve konstant vedlikehold og reparasjoner, noe som kan være både tidkrevende og dyrt. Ved å bytte ut taket, kan du spare både tid og penger på vedlikehold i det lange løp.
Med tiden er det blitt flere og flere takmaterialer å velge mellom. Hvilke av takmaterialene på markedet anbefales?
1.Takstein
Hvis du ønsker å gå for et klassisk uttrykk, er takstein er populært valg blant nordmenn. Det holder seg godt over flere år, lett å vedlikeholde og kommer i ulike farger og stiler. Du kan få takstein i både betong og tegl, og begge alternativene er gode valg. Takstein i betong er nok et rimeligere valg enn tegl, men tegl er det alternativet som holder seg lengst.
2. Metalltak
Metalltak er et annet alternativ til takstein. Dette alternativet er utrolig lett, holdbart og krevet utrolig lite vedlikehold. Metalltak kommer i ulike design med ulike type metall. Metalltak kommer i bølgeblikk, aluminium, stål og kobberplater. Metalltak er det alternativet som har lengst levetid, og de fleste leverandører opplyser at det holder seg godt i 30 – 40 år. Metalltak kan også bidra til å redusere energikostnadene dine, da de reflekterer sollys og holder boligen kjøligere om sommeren.
{{CTA-tilbud}}
Bytte tak innebærer flere trinn som må planlegges og gjennomføres nøye:
1. Evaluere takets tilstand
Før du velger å bytte tak, bør du gjennomføre en befaring med fagfolk som kan vurdere takets tilstand. Du vil gjennom en befaring få oversikt over hva som trengs å gjøre. Det er ikke sikkert at du trenger å bytte hele taket fordi det drypper fra ett sted. Fagfolk vil avgjøre om du trenger å bytte hele taket eller om det er tilstrekkelig med en mindre reparasjon.
2. Velge riktig takmateriale
Det er viktig at du undersøker både fordeler og ulemper med de ulike takmaterialene som finnes på markedet. Gjerne bruk befaringen til å få råd av entreprenører og håndverkere. Det er til syvende og sist ditt valg og ditt budsjett som bestemmer hvilken type materiale du ønsker å gå for. Tenk på klimaet i området, estetikk, energieffektivitet og vedlikeholdskrav når du vurderer ulike materialer.
3. Skaffe nødvendige tillatelser: Er det søknadspliktig å bytte tak?
Det er ikke nødvendig å søke om å bytte tak, hvis det ikke endrer byggets eksteriørmessige karakter og omleggingen ikke får konsekvenser for bæreevnen til takkonstruksjonen. Bruk alltid dibk.no for siste nytt når det gjelder forskrifter og nødvendige tillatelser.
4. Velge riktig takentreprenør
Det er viktig å velge en entreprenør som er pålitelig og innehar erfaring med å bytte tak. De fleste entreprenører tilbyr bytting av tak, men det er lurt å kvalitetssjekke alle entreprenører du tenker å kontakte for å få et godt resultat. Sjekk referanser, økonomi og sammenlikn priser før du velger entreprenør.
{{CTA-tilbud}}
Å bytte tak kan være en komplisert oppgave, men du har lov til å bytte taket selv. Men det anbefales at du bruker entreprenør for å sikre at arbeidet gjøres i henhold til gjeldende forskrifter og sikkerhetskrav, og ikke minst at det utføres korrekt. Feil ved bytting av tak kan føre til lekkasjer og skader som reduserer levetiden på taket.
Prisen for å skifte tak på en enebolig kan variere med tanke på størrelse og kompleksitet. Prisen ligger på mellom 1000 og 2000 kroner per kvadratmeterflate.
Et spørsmål som ofte går igjen er «Er det søknadspliktig å bytte tak? ». Som vi nevnte tidligere i guiden er det ikke nødvendig å søke om å bytte tak hvis det ikke endrer byggets eksteriørmessige karakter og omleggingen ikke får konsekvenser for bæreevnene til takkonstruksjonen. Hvis du ønsker å gjøre om på byggets eksteriørmessige karakter MÅ du søke. Sjekk dibk.no for siste oppdateringer.
Det er helt gratis, tar kort tid og vi svarer deg innen 48 timer